eXplore Nieuws

Nieuws voortaan op facebook !!
Meppel 1 december 2014
Vanaf heden word het nieuws niet meer vermeld onder deze nieuws rubriek, maar vermelden we alle nieuwtje op de facebook pagina van eXplore. 

Onderhoud is behoud.....
Meppel 10 mei 2014
En dat geld natuurlijk ook voor de werkjassen !
Alles ruikt weer fris en fruitig en zo kunnen we er weer tegen.


 

Bedrijfsuitje naar Marine museum.
Den Helder 1 mei
Een dagje ontspanning en ouwe herinneringen ophalen in het Marine museum in Den Helder.
Met een rondleiding door een echte onderzeeboot en een bezoek aan de brug van hr.ms. de Ruyter afgesloten met een ontdekkingstocht bij de bunker op de Afsluitdijk. Een prachtige dag en veel frisse zeelucht opgesnoven.


 

Humber RIB krijgt mooie bestemming.
25 maart 2014
Na maanden freubelen en opknappen krijgt ons project een mooie bestemming....
Zeilvereniging Belterwiede in Wanneperveen gaat hem inzetten als veiligheidsboot tijdens de zeilwedstrijden.
Veel plezier ermee !! 

Nieuw eXplore voertuig...
1 maart 2014
De Landrover Defender maakt plaats voor een spierwitte Mercedes Vito !
Een hele cultuur schok, maar zo kunnen we meer mensen vervoeren en kunnen we veilg werken tijdens de werkzaamheden langs weg. 

eXplore sponsor van dames 1e klas stads volleybal team Meppel.
Meppel oktober 2013
Vandaag de dames in een mooi T-shirt gestoken en gelijk trots op de foto...De oude garde doet het nog goed want ze zijn al jaren kampioen.
informatie over deze toppers vind je op www.stadsvolleybalmeppel.nl 

Stagiaire Denny krijgt uitleg
Staphorst 1 november 2013
Na de storm van afgelopen week is er genoeg te zagen. Stagiaire Denny van AOC Terra krijgt een grondige uitleg over valkerven, zaagsnedes en eigenschappen van de bomen. Een leerzame dag en vermoeid naar huis. 

Kierewiet van de Wiet...
31 oktober 2013
Een afval dump van wiet zakken, uit de auto gesmeten op de P-plaats van de Zwarte Dennen.
In de container en afvoeren die stink troep ! 

Spooktocht succesvol
Staphorst 11 oktober 2013
In samenwerking met de Deel uit Nieuwleusen hebben we een spooktocht op touw gezet.
10 posten met allerlei schrik momenten waarbij de rillingen over je rug lopen...
ketting zagen, een heus moeras, een kerkhof en nog veel meer gekkigheid. Een succesvolle avond ! 

Nieuw rubberboot project
Meppel 14 september 2013
Een Humber offshore rubberboot om op te knappen, een mooi project voor de winter maanden....
Netjes maken, schuren, plamuren & schilderen. Met het grachten festival 2014 moet hij varen als veiligheids boot 

Nieuw vervoermiddel...nieuw logo
Meppel 1 juni 2013
We kunnen weer voor de dag komen met onze "nieuwe" LT35.
Overgenomen van de gemeente Meppel vanwege het vernieuwen van het wagenpark.
De auto word ingezet in de regio Meppel voor alle groenvoorzienings klussen.
Zuinig op zijn dan gaat hij nog wat jaartjes mee.... 

1e & 3e plaats tijdens 3e Kettingzaagcup in Hardenberg
Hardenberg 9 januari 2013
Na een grondige keuring van de materialen moesten we tijdens de Vakbeurs met ons eXplore team strijden om de titel.
De Kettingzaag Cup is een zaagwedstrijd voor mensen die werkzaam zijn bij een sociale werkvoorziening.
De organisatie is in handen van Racum Artes Training en Advies uit Bruinehaar en wordt ondersteund door het Axetreme Team uit Dalfen.
De wedstrijd bestaat uit 3 onderdelen, de ketting wisselen, 10 plakken zagen op een staande stam, zonder dat deze om mag vallen en een snelheids parcours met zaag opdrachten.
De spanning was te snijden, maar onze inzet werd beloond met een 1e & 3e plaats op het podium.
Tevens gingen we naar huis met de wisselbeker voor het behalen van de meeste team punten. Een knappe prestatie.
Meer foto's op http://www.racum-artes.nl/Kettingzaag_Cup/


 

Nieuwe bladblazer in de Zwarte Dennen
Staphorst 27 oktober 2012
Tijdens de vakantie heeft Denny Overdijk uit Meppel met zijn mammoet skelter de fietspaden rond de Zwarte Dennen schoon geblazen. Vakkundig had hij de bladblazer achterop de skelter geknoopt en met het zweet op zijn voorhoofd alle fiets routes blad vrij gemaakt. Een hele klus met zo'n zware machine op zijn skelter. Af en toe even pauze op de eXplore locatie, even benzine tanken en weer op pad, een zware klus en complimenten voor zijn inzet.
 

Nieuwe eXplore voertuig is inzetbaar
Punthorst 25 oktober 2012
Na een donatie van Staatsbosbeheer werd de Suzuki Jimny grondig onderhanden genomen en kreeg hij een "total make over"
Na het schuren, plamuren en afplakken werd de Jimny vakkundig gespoten door de mannen van Pro Aqua in Meppel.
We kunnen weer voor de dag komen ! 

U vraagt....wij draaien....
Meppel 16 oktober 2012
Op verzoek vandaag het voetpad aan de Reggersweg van het ziekenhuis naar de vis steiger aan de Reest schoon gemaakt. Het pad was onbegaanbaar geworden voor rolstoelers en rollators en is nu weer prima begaanbaar. Een dankbare klus. 

Verlichting aanbrengen op de Meppeler toren
Meppel 26 september 2012
Klim & klauterwerk om samen met EDS de verlichting te monteren op grote hoogte. Omdat de brandweer en zelfs een hoogwerker niet tot op deze hoogte kon komen kwam het verzoek bij de eXplore mannen terecht. Na veel klim en beveiligings werk konden we s' avonds de verlichting testen en het kunstwerk bewonderen. 

Nieuw aanhanger project uit 1945
Staphorst 16 mei 2012
Een donatie van stratenmakers bedrijf Compagner uit Staphorst... een oude Amerikaanse aanhanger uit de 2e wereld oorlog. Harm Compagner gebruikte de kar voor het vervoeren van zand en stenen, maar na een reorganisatie was hij overbodig. Jamal is er al enige tijd mee bezig, laswerkzaamheden, af schuren, slijpen en uitdeuken. De kar begint weer vorm te krijgen en word als nieuw volgens Jamal. Vandaag werd de eerste primer er op gespoten en krijgt hij kleur. Een pracht project.

Jaap is samen met Joey druk met de aansluiting van het electra en Tieme maakt de water aansluiting. Ger heeft een prachtig houten bord gemaakt. De potten en pannen aan de muur schroeven, nog wat afwerking en dan kunnen we met z'n allen wat culinaire hoog standjes verwachten. Vast complimenten voor onze koks, Otto, Jan & Frank.

 

Kunst & zaag werk
Staphorst 16 mei 2012
Achter de loods in Staphorst word hard gewerkt met de kettingzaag en tot een ieders grote verbazing ontstaan er prachtige kunst werken. Jaap heeft in zijn eigen tijd deelgenomen aan een work shop kunst zagen en Jaap blijkt zich te ontpoppen tot een waar artiest, eekhoorns, uilen, schedels en paddestoelen verschijnen uit het hout. Joris is ook aangestoken met het virus en maakte vandaag een cobra. Nog even door knooien en we beginnen een eXpositie. De kunstwerken zijn trouwens te koop, dus kom gerust eens kijken.

He ho....He ho...
Staphorst 24 maart 2012
Na 2 weken bikkelen en klussen hebben we het voor elkaar, op het belevingspad in Staphorst is er door de mannen van eXplore een heus kabouter pad voor de aller kleinsten gemaakt. Kabouter palen met rode neuzen en punt mutsen markeren de route en op deze route wonen allerlei kabouters hoog in de bomen, een kabouter trein, mini wasgoed aan de waslijn en onderweg is er een kabouter werkplaats, waar de kinderen met schijven kunnen spelen en met takken een hut kunnen bouwen. Dus even niks te doen ? op naar het bos en zoek de kabouters in de bomen.


 

Ook bij eXplore herrie in de keuken
Staphorst 18 april 2012
We zijn al een aantal weken druk met de verbouwing van de nieuwe keuken. Een nieuw aanrechtblad, wasbak met kraan en een gasstel en met een nieuw deurkozijn een doorgang naar de "bar" en uitgifte balie. Er kwamen al lekkere hapjes uit onze oude vertrouwde 1 * werkplaats, maar nu gaan we er vermoedelijk een ster op vooruit.


 

Appie op naar de TT ?
Punthorst 12 januari 2012
Het is zijn lust en zijn leven...alles met een bougie krijgt hij aan de praat en als hem iets niet lukt blijft hij naar de oplossing zoeken. Appie is te vinden in de loods, onder de olie, druk met de Suzuki jeep of sleutelen met een scooter. Appie is onze huis monteur en loopt dagelijks met een grote grijns op zijn gezicht door de werkplaats. Na dagen sleutelen, opknappen en freubelen met de mini bike wist Appie met een paar trappen de motor aan de praat te krijgen. Uiteraard moest er even getest worden op het fietspad langs de Vijverweg. Inschrijven voor de TT in Assen ??
 

Frank-Anne is de sigaar...vandaag 17 jaar
Staphorst 2 maart 2012
Onze stagiaire van Staatsbosbeheer verdient wel een pluim, vandaag is hij 17 lentes geworden en dat moesten we even vieren. Van Jannes kreeg hij oordoppen, een mini Kreidler en een mooie mok. We hadden diep in de buidel getast maar voor het echte werk vonden wij hem nog iets te jong en verrasten we hem met een "echte" kettingzaag. Hij kon zijn ogen niet geloven toen hij de doos zag en reageerde van.... ach jongens dat hadden jullie niet moeten te doen. En dat klopt, we hebben hem een zaag op batterijen cadeau gedaan, inclusief reserve ketting, een helmpje en een veiligheids brilletje. Lachen natuurlijk en trots met zijn nieuwe aanwinst op de foto...Nu ,oordoppen in en aan het werk en maar sparen voor een echte. 

Ongeval met houtwagen
Punthorst 16 februari 2012
Tijdens onze zaag werkzaamheden op het heideveld ging het afgelopen week even goed mis. Met het uitrijden van berken stammen kreeg Frank-Anne het even zwaar en wilde niet verder rijden met de trekker. Hij gaf het stuur van de Dexta over aan Anno. Anno zou het wel even voor doen en reed tussen de stronken door. Plotseling raakte één van de wielen van de kar een grote boomstronk, waardoor de kar vol beladen met stammen top zwaar een zetje kreeg en volledig omkantelde. Een grote klap en een enorme ravage. De schotten werden gelanceerd, ijzeren buizen breken af, het trek oog krom, conclusie... de kar was overleden. Terug op de eXplore locatie stond Albert al te wachten om de kar op te lappen en weer te lassen. 

Hoge ogen tijdens de Kettingzaagcup Hardenberg
Hardenberg 11 januari 2012
olv. coach Tieme Eefting en stagiaire Mark gingen de mannen van eXplore vandaag in Hardenberg tijdens de Groene Sector Vakbeurs de strijd aan met andere groen voorzienings bedrijven uit de regio. Na diverse demonstraties en een gedegen uitleg van het " aXetreme team" uit Dalfsen moesten Roelie, Jamal, Jaap & Anno zich bewijzen en streden ze met nog 24 andere deelnemers om de eer.
Een spannende strijd met daarin 3 onderdelen ; zo snel mogelijk een ketting wisselen, 10 plakken zagen vanaf een verticale stam (deze moeten blijven liggen) en een snelheids parcours waarin 6 plakken van 3 grote boomstammen moeten worden gezaagd. De spanning was te snijden en onze inzet werd uiteindelijk beloond met 2 plekken op het podium ! Jamal 2e plaats, Roelie 3e plaats, Anno 7e plaats & Jaap op de 9e plaats.
Trots namen we de mooie trofeeën in ontvangst, een mooie zaaghelm, een brandstof jerrycan en 2 mooie ingegraveerde glazen schildjes.
Tevens omdat we met het team 2 plekken op het podium hadden veroverd kregen we een mooie wisselbeker.
Als afsluiting met het team op het podium, complimenten voor de inzet van iedereen en volgend jaar gaan we voor de 1e plaats. 

De Vijverweg is weg....
Punthorst 5 januari 2012
Regen...regen...regen... dus ook in het Staphorsterbos is er water overlast, zelfs zo veel dat we met de trekker sleuven hebben moeten maken om het water wat op de Vijverweg bleef staan, via de sleuven in de sloten konden laten stromen. De hele Vijverweg stond blank en dat veroorzaakte bij het verkeer nog al wat overlast. Nadat we de gehele route hadden gelopen en de sleuven waren aangebracht kon het verkeer weer veilig passeren. 

Ouwe glorie
Punthorst 5 januari 2012
Op de kop getikt....een ouwe aanhanger uit het leger. En wat doen we er dan mee ? grondig schuren, in de rode menie en leger groen spuiten. Proberen de orginele onderdelen te behouden en er is nieuwe verlichting en bedrading aangebracht. De aanhanger is klaar en we hebben er een ere ronde mee gereden, het een prachtig karretje geworden. We gaan hem als klus & zaag aanhanger gebruiken en voor in de zomer als catering kar voor de eXplore activiteiten. 

Landrover is als nieuw
Staphorst 23 december 2011
Trots als een pauw komt Roelof langs om zijn "nieuwe"aan winst te laten bekijken. Roelof heeft er maanden aan gewerkt en het resultaat mag er zijn. De Landrover is vakkundig gerestaureerd en volledig in onderdelen uit elkaar gehaald en elk onderdeel is aangepakt. De motor kap open en na een paar kritische blikken van de eXplore mannen start hij de Laro en zegt lachend "deze deuren moet je gewoon dicht smijten" en trots rijd hij de Vijverweg op. Belevingspad is weer open
Staphorst 21 december 2011
Het Belevingspad in de bossen van Staphorst is weer open. Op een paar bordjes na zijn alle 'belevenissen' onderweg weer hersteld en gerestaureerd. De heropening vond vanmiddag plaats door onder ander wethouder Klaas Brand. Hij kreeg daarbij assistentie van vertegenwoordigers van voetbalvereniging Staphorst en de organisatie van de Zwarte Cross van loopgroep AG'85. Met een bijdrage van 1.700 euro gezamenlijk maakten ze het herstel van het pad door de mannen van eXplore mogelijk. Het pad, dat in 1999 werd aangelegd om met name kinderen de natuur intenser te laten beleven, was nodig aan een opknapbeurt toe. Vandalen hadden de watermeter al vernield en ook de andere belevenissen waren niet ongeschonden gebleven. Wethouder Brand maakte zich er woensdagmiddag nog eens heel erg boos over. 'Mijn kleinzoon van 7 vroeg: opa, waarom hebben ze dit nu kapot gemaakt ? Ik moest hem uiteraard het antwoord schuldig blijven. Maar deze waaromvraag heeft niet alleen mij, maar ook vele anderen bezig gehouden. Waarom vernielzucht, waarom vandalisme, waarom dingen van een ander kapot maken, noem maar op... Het zijn allemaal vormen van agressie, zich afzetten tegen het normale, frustraties uitleven.' Een grote groep kinderen leefde zich vanmiddag uit in het bos. 

In het nieuws bij RTV Drenthe
Staphorst 19 december 2011
Klik hier voor de uitzending....

Opening van het Belevingspad
Punthorst / Staphorst 14 december 2011
Op woensdagmiddag 21 december zal om 14.00 uur op feestelijke wijze het gerenoveerde Belevingspad in de Boswachterij Staphorst worden heropend. Plaats van handeling is Vijverweg 5 te Punthorst. Het pad, dat in 1999 in aangelegd, was aan groot onderhoud toe en recente vernieling van de grondwatermeter bracht de werkzaamden in een stroomversnelling. Echter de aangekondigde bezuinigingen op bos en natuurbeheer maakten het voor Staatsbosbeheer onmogelijk dit nog uit te voeren. De bedoeling van het pad is om kinderen op speelse wijze in aanraking te brengen met de natuur. Door het intensieve gebruik is wel duidelijk dat het pad een functie heeft bij de jeugd.
Toen een aantal maanden geleden het onderdeel, de Educatieve Grondwatermeter, was vernield, werd er door mensen uit het verenigingsleven binnen de gemeente Staphorst contact opgenomen met Staatsbosbeheer. Spontaan stelden de voetbalvereniging Staphorst en de atletiekclub AG ’85 samen een bedrag van € 1.700,- beschikbaar.
De mannen van eXplore zijn daarna snel aan de slag gegaan om het pad te renoveren. Versleten onderdelen zijn vervangen en sommige weggehaald. Ook zijn er nieuwe attracties bijgemaakt.
Op woensdagmiddag 21 december zullen wethouder Brand van de gemeente Staphorst en vertegenwoordigers van VV Staphorst en AG ’85 de feestelijke heropening verrichten. Natuurlijk zullen er ook kinderen aanwezig zijn om het nieuwe pad uit te proberen.
Een en ander was niet mogelijk geweest zonder de maatschappelijke betrokkenheid van de Staphorster samenleving. 

Honden losloop gebied
Punthorst 22 oktober 2011
Staatsbosbeheer is klaar met het plaatsen van de bebording rondom het nieuwe hondenloslopgebied aan de Kampweg nabij de Kanlaan in Punthorst. Dat betekent dat in het oude hondenloosgebied ‘t Schot, ten noorden van de Gorterlaan, de trouwe viervoeter weer aan de lijn moet. Dat zal voor veel hondenuitlaters, die al jaren op het Schot komen, een verandering betekenen. In het nieuwe gebied is een aantrekkelijke wandelroute dwars door het bos gemaakt door de eXplore Groep, compleet met hondenzwemvijver. Er kan ook gewandeld worden over diverse bospaden.

Eerst waarschuwen
Vanaf de maand augustus zal, bij een overtreding, door toezichthouders op `t Schot nog worden gewaarschuwd. Na augustus zullen opsporingsambtenaren van Staatsbosbeheer verbaliserend optreden. De boete bedraagt daarbij € 70,-.
Ook in het nieuwe gebied aan de Kampweg gelden spelregels. Zo dient de loslopende hond onder appèl te staan van de baas. Ook moet hij in de buurt van de baas zijn en op de paden blijven. Eigenaren van honden die achter het wild aan jagen worden onmiddellijk geverbaliseerd.
Staatsbosbeheer heeft over het nieuwe gebied al veel positieve reacties ontvangen van hondenliefhebbers en denkt een prima alternatief voor het Schot te hebben gecreëerd. 

R in de maand....tijd voor hutspot van Otto & Jan
Punthorst 18 oktober 2011
Het is nat en koud in de bossen....dus tijd voor hutspot. Otto en Jan zijn druk in de weer met uien, spekkies, wortelen en piepers. Complimenten voor de mannen want er word wat afgeschranst. 2 grote pannen had Otto gemaakt en beiden gingen tot op de bodem op. Even uitbuiken in de keet en daarna met z'n allen weer druk aan de slag met de werkzaamheden. 

Werken in de Weerribben
Ossenzijl 22 september 2011
Na overleg met de vrijwilligers van Staatsbosbeheer is er een uitwisselings dag gepland in de Weerribben. Na een bak koffie bij het bezoekers centrum in Ossenzijl op de boot en materialen oppikken bij de loods van Staatsbosbeheer. Met bosmaaiers en diverse gereedschappen op pad en langs de fiets paden de bermen uitsnoeien en maaien. Met 10 man was de klus snel geklaart en stond ons een overheerlijke maaltijd te wachten in het gebouw van Staatsbosbeheer. Na de middag wederom in de boot voor een rondleiding naar de eenden kooi. De vrijwilligers vertelden over hun taken en werkzaamhedenen in de Weerribben en we sloten de prachtige dag gezamenlijk af met een gezellig drankje. Met dank aan de vrijwilligers van SBB. 

Graffiti Kabouterpad
Meppel 28 april 2011
Dit keer eens legaal......Stagiaire Sietse kon zich uitleven met zijn spuitbussen op het kabouterpad van de Anne Frank school (centrum) Met verbazing hebben we gekeken en hebben we geholpen met onze mannen. Langzamerhand ontstaat er een mooie muur schildering en deze maakt de ingang van de route compleet. Volgende week verder met een echte kabouter en een mooie schildering op de kruip buizen. Met Koninginnendag mag Sietse vanaf 11.00 zijn kunsten tonen op de Wheem in Meppel. 

Drukke werkzaamheden op het kabouterpad
Meppel 6 april 2011
Er komt schot in de zaak.....houtsnippers op het kabouterpad, afwerken van de tuintjes en plaatsen van diverse boompjes en planten. Zware zitstammen om met de juffrouw spannende verhalen te vertellen, nog even de kruipbuizen op de juiste plekken leggen en even wachten op Sietse onze graffity spuiter. Sietse gaat de boel op fleuren met zijn spuit kunsten en samen met een aantal leerlingen mooie tekeningen op de buizen en op de muur maken. Het kabouterpad is bijna klaar.
 

Vandaag een snipperdag
Punthorst 1 april 2011
Met man & macht zijn we afgelopen week druk geweest met de versnipperaar van Staatbosbeheer. Afval hout en snoeiwerkzaamheden zorgden voor een grote hoeveelheid takken rond de vijver en moesten worden vermalen in de machine. Met trekkers en aanhangers reden we heen en weer om de snippers op te vangen voor hergebruik. Snippers voor de aanleg van paden en voor het kabouterpad op de Anne Frank school. Een lange, drukke en vermoeiende dag.
 

Motor kettingzaag examen succesvol
Punthorst 4 maart 2011
Met 3 zenuwachtige deelnemers in de Landrover gingen we vanochtend al vroeg op pad in de richting van de Zwarte Dennen, onderweg paniek studie achterin de auto en na welkomswoord van de instructeur Chris en een bak koffie een pittig theorie examen. Materialen beladen en met groot materieel de bossen in. Onder toeziend oog van boswachter Arie Peters werden diverse bomen gekapt. Tussen de middag terug onze locatie voor de overheerlijke hutspot van Otto, snel de zagen slijpen en met een volle maag weer verder voor het examen. Eind van de middag kreeg een ieder te horen dat ze met lof waren geslaagd voor het befaamde diploma. Roelie, Jaap & Jamal gefeliciteerd !! 

Herinrichting Schoolplein Anne Frank school Centrum
Meppel 26 februari 2011
De mannen van eXplore zijn samen met een aantal kinderen afgelopen weken erg druk met de herinrichting van het schoolplein, gedurende de voorjaars vakantie is er hard gewerkt om het plein te voorzien van allerlei kinder attracties waarop de kinderen veilig kunnen spelen en buiten kunnen beleven. Met 2 houten speelhuizen, een kabouter belevings pad, zitstammen, een houten tipi, trekker banden, 2 voetbal goals, boomstam banken, een volleybal net en rioolbuizen word het plein opgefleurd en kunnen de kinderen zich uitleven. "Lekker naar buiten" is het motto voor 2011. 

Hoog bezoek
Punthorst 4 maart 2011
Hoog bezoek op vrijdag middag in de bossen van Staphorst, Wethouder Miriam Jansen en Walther Buys van de Gemeente Meppel werden ontvangen met koffie, na een korte uitleg van stagiaire Joris en een indrukwekkende brief van Jan werden ze rondgeleid langs de werkplekken, de vuurplaats, een gesprek met Jannes op de camping, Frank druk met het onderhoud van de paden, een blik op het in aanbouw zijnde klimparcours en een uitleg van de diverse werkzaamheden in de loods. Na afloop van de rondleiding werd er nagepraat met een aantal mannen over de ervaringen in de werkplaats. Nu maar hopen dat het indruk heeft gemaakt !! 

Druk...druk...druk.....
Punthorst 30 december 2010
De laatste dagen van 2010 vullen we met opruimen, onderhoud & reparaties. Naast de dagelijkse werkzaamheden stond 2010 in het teken van diverse klussen zoals, onderhoud aan de recreatie vijver, klussen aan de trekkers, werkzaamheden op camping de Dassenburgth, aanleg van een honden losloop route, diverse malen hebben we gedumpt afval opgepikt en zijn we beschikbaar geweest voor de veel voorkomende klussen voor Staatsbosbeheer. Voor sommigen van ons was 2010 ook mentaal een zwaar jaar en "samen" proberen we de schouders er weer onder te zetten in het aankomende jaar. Met een aantal mannen in de kettingzaagcursus, nieuwe koffie mokken en een nieuwe eXpeditie voor de boeg gaan we er weer een prachtige periode van maken.
Alle mannen bedankt voor jullie inzet......... Anno


 

1e Kettingzaag Cup in Hardenberg
Hardenberg 12 januari 2011
De eXplore mannen Roelie, Jamal, Anno en Tieme hebben afgelopen periode deelgenomen aan een kettingzaag wedstrijd, 3 onderdelen met daarin de ketting demonteren en opnieuw monteren, een snelheids parcours en 10 plakken rechtstandig op een stam zagen. In de ochtend waren er demonstratie van het eXtreme team en werd er geoefend. 21 deelnemers hadden zich ingeschreven en de spanning steeg gedurende de dag. Jamal wisselde de ketting het snelst in 57 seconden ! De 1e prijs ging naar de Wezo en eXplore eindigde door toe doen van Roelie op een 5e plaats. Na een lange vermoeide dag gingen we met een ervaring rijker naar huis. 

eXplore ingeschreven voor de 1e Kettingzaag cup 2011
Punthorst 28 december 2010
Racum Artes Training & Advies en het Axetreme Team organiseren op woensdag 12 januari 2011 tijdens De Groene Sector Vak beurs de 1e Kettingzaag Cup, een zaag wedstrijd voor mensen die werkzaam zijn bij een sociale werkvoorziening.
De mannen staan onder leiding van coach Tieme en Roelie, Jamal, Jaap & Anno hebben zich aangemeld om de strijd aan te gaan.
Onder het motto “je kunt meer dan je denkt” wordt er voor mensen die werkzaam zijn bij een sociale werkvoorziening de mogelijkheid geboden tijdens De Groene Sector Vak beurs in Hardenberg aan de 1e Kettingzaag Cup deel te nemen. De organiserende partijen willen speciaal de sw-bedrijven de mogelijkheid bieden om aan een evenement deel te nemen waarbij de elementen vakmanschap, veiligheid en competitie centraal staan. 

Speel toestellen voor Speelwerk Meppel
Meppel december 2010
Voor de officiële opening van Speelwerk Meppel hebben we met elkaar een aantal materialen en buiten speel toestellen gemaakt.
Met behulp van zwaar transport is er een zware eiken boom op het terrein neergelegd en hebben we een boomstammen zithoek met een vuurplaats gemaakt, 2 kruip buizen en een palen tent maken de speelplaats af en vanaf heden kunnen de kinderen lekker buiten ravotten.


 

Mannen van eXplore in motorkettingzaag cursus
Punthorst november 2010
Afgelopen weken is Boswachter Arie Peters van Staatsbosbeheer weer gestart met een motorkettingzaag cursus. In totaal 10 deelnemers hebben zich opgegeven voor het verkrijgen van het beruchte diploma, waaronder 5 mannen van eXplore. Elke vrijdag geeft Arie theorie lessen op de eXplore locatie en gaat aansluitend met de cursisten de bossen in om te gaan zagen. De rest van de eXplore mannen verlenen assistentie met de trekker, helpen met het verslepen van de bomen en verzorgen de koffie en soep. De eXtreme Loggers zijn klaar voor het examen.
 

Motorkettingzaag cursus Jaap & Albert zijn bezich met een gevaarlijke klusProfile Kerkdijk in winter sfeer
Nieuwleusen 22 november 2010
Om de fietswinkel in een winter sfeer te brengen hebben Ger & Roelie na veel timmeren en meten een mooie klus geklaart. De ingang van de fietsen winkel is veranderd in een heuse "Oosterijkse look" en de ramen zijn beplakt met "houten" panelen. In de mountain bike hoek is een prachtige houten bruggetje gemaakt waarop de kostbare fietsen zijn uitgestald. Complimenten voor beide mannen. 

Een houten bruggetje Roelie legt de laatste hand aan het bouwwerkLekker griezelen in het Staphorsterbos !
Meppel 15 oktober 2010
In de avond en vroege nacht van vrijdag 19 november 2010 organiseert Staatsbosbeheer in samenwerking met bosbouwschool Helicon Apeldoorn en buitensport bedrijf eXplore een SPOOOOOOKY spooktocht.
In de duisternis van het bos bezorgen meerdere mysterieuze en angstaanjagende bewoners van het bos u de stuipen op het lijf! Bent u nergens bang voor en heeft u het bos altijd al eens bij nacht willen ontdekken? Dan is deze tocht zeker iets voor u!

Dit griezelige evenement vindt plaats bij de beheerschuur van Staatsbosbeheer aan de Vijverweg 5 te Punthorst, van 19:00u tot 21.30u kan er gestart worden. Elke vijf minuten vertrek er één groep, gewapend met slechts één lantaarn die verstrekt wordt door de organisatie. Zaklantaarns zijn niet toegestaan, gebruik je toch een zaklantaarn dan is dat voor de “griezels” het teken dan de groep niet meer aan het schrikken wil worden gebracht.

De kosten bedragen € 25,- per startkaart, met een maximum groepsgrootte van 8 personen. Voorafgaand aan deelname dient een startkaarten opgehaald worden van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 16.00 uur bij eXped aan de Vijverweg 5 te Punthorst, vragen naar Anno Loef. Ook een leuk idee voor uw hele buurt of personeelsvereniging.

Voor personen met een zwak hart, zwakke zenuwen of een zwakke blaas wordt deelname afgeraden. Kinderen onder de 14 jaar kunnen uitsluitend deelnemen onder begeleiding van minimaal 1 persoon van 21 jaar of ouder.

 

Assistentie bij de buurman
Punthorst 11 augustus
Een 30 meter hoge dennen boom bij buurman André was afgelopen week de uitdaging van de eXplore mannen. De boom was verzwakt en beschadigd door de vele rukwinden van de afgelopen jaren en dreigde op het huis te vallen. Met een hoogwerker gingen we de uitdaging aan, maar dat ging niet voor de wind, we konden de hoogwerker niet op de juiste positie krijgen en dit leverde een aantal gevaarlijke situaties op.


 

De uitdaging werd onderbroken vanwege de veiligheid en we verkozen het op de traditionele manier te doen, dus gewoon zagen en met behulp van touwen en de trekker de boom de goede richting op trekken. Met samenwerking en goede onderlinge communicatie viel de reus met een enorme dreun tegen de vlakte. Trots gaven we elkaar de hand en begonnen we met het uitsnoeien en opruimen van de houten reus. Na afloop kwamen de sterke verhalen en gingen we opgelucht naar huis....operatie geslaagd. 

Welverdiende vakantie
Punthorst 23 juli 2010
Na een periode van keihard werken hebben we besloten de deuren 2 weken te sluiten. Voor noodgevallen zijn we bereikbaar op 06-21810336 en voor de werkzaamheden bij de vijver komen we regelmatig met een aantal mannen in het bos. Dinsdag 10 augustus gaan we weer met volle moed van start. Nu eerst maar eens genieten van de welverdiende vakantie.
 

Gurbe poel is een feit......
Staphorst 16 juni 2010
Na maanden lang graven en spitten met zijn shoveltje heeft Gurbe, medewerker van Staatsbosbeheer, het voor elkaar gekregen dat er grondwater staat in de poel aan de nieuwe hondenlosloop route. De mannen van Impact vonden dit een eervolle vermelding waard, dus waarom niet de poel omdopen tot de "Gurbe Poel"
Vele mannen van Staatsbosbeheer hebben weken lang zand uitgereden en de paden in de omgeving voorzien van een nieuwe laag zand. Gurbe zag door de bomen het bos niet meer, maar spitte vrolijk door in de dikke laag zand. De poel is toegangkelijk maar pas voor de helft klaar en binnenkort worden de werkzaamheden weer voortgezet zodat de trouwe viervoeters er op los kunnen plonzen. 

2 verloren zonen
Punthorst 7 mei 2010
Tijdens een controle ronde van de ruiterpaden kwamen we deze jonge ree tegen, deze strompelde klungelig voor de jeep langs en verstopte zich. Nadat we hem een uur lang op afstand hebben geobserveerd waren de ouders nog niet komen opdagen. Na een zoek slag in de omgeving vonden Roelie en Wolter vlak bij de 1e ree een 2e jonge ree. Vermoedelijk waren de ouders ergens van geschrokken en hebben de jongen in de steek gelaten. Na overleg met Staatsbosbeheer hebben we de dieren ambulance ingeschakeld en deze heeft zich ontfermd over beide jongen en naar een opvang huis gebracht. Hopen dat het goed komt. 

Ooievaars in Uffelte ?
Uffelte 28 april 2010
Een ooievaarsnest als verjaardags cadeau, op verzoek hebben de mannen hard gewerkt om de bouw van het ooievaarsnest te realiseren voor een familie in Uffelte. Wat moet ik nu eens vragen voor mijn verjaardag ?... wat dacht je van een ooievaarsnest ? dus met man en macht op pad om dit voor elkaar te krijgen en het resultaat mag er zijn, een nest van zo'n 8 meter hoog. Nu maar afwachten op de komst van deze grote witte jongens.


 

Camping de Dassenburgth is open
Punthorst 1 april 2010
Met man en macht hebben we gewerkt op camping de Dassenburgth om deze voor 1 april gereed te krijgen voor het nieuwe seizoen. Bij de ingang van de natuur camping is een prachtige slagboom en een nieuw naam bord geplaatst. De camping is uitgebreid met in totaal 33 plekken, de sta plaatsen zijn groter gemaakt en er is gras gezaaid, het toilet gebouw heeft aan de binnenzijde een onderhouds beurt gehad en is betimmerd, naast de aanwezige vuurplaats is er nu ook een stookhok voor brandhout gemaakt en tevens zijn er nieuwe markerings palen geplaatst. Laat de camping gasten maar komen !
 

Een paar drukke dagen....
Staphorst 20 maart 2010
Een drukke week in het Staphorster bos, met afgelopen woensdag de boomplant dag, vrijdag en zaterdag nationale schoonmaak dag en als afsluiting een eXcursie met de Scouting uit Meppel.
Uit alle richtingen kwamen afgelopen woensdag de kinderen op de fiets om samen met de vrijwilligers van Natuurbescherming en de mannen van Impact een boompje te plaatsen, de opkomst was prima op deze prachtige zonnige dag. Op zaterdag was het weer wat minder, na een toespraak van wethouder Hutten van de Gemeente Staphorst gingen zo'n 60 kinderen met vuilniszakken en knijpers langs diverse routes door de bossen, resultaat 2 volle aanhangers met troep, een wasmachine, auto banden, lege flessen, afval hout, zakken met piepschuim, enz... na afloop spelen met de honden en lekker ravotten rond de schuur met een broodje en wat drinken.
Daarna kwam de scouting uit Meppel, tijdens de rondleiding met boswachter Johan Dammers werden spannende verhalen verteld en konden de kinderen materialen verzamelen. Na afloop schuilen voor de hevige regen in het kippenhok, gevolgd door een speurtocht onder leiding van de begeleiders. Petje af voor deze natte doorzetters.Zo trots als een pauw
Zwolle 4 maart 2010
Arie is zeker trots en daar heeft hij alle reden toe, want hij is deze week geslaagd voor een 4 tal certificaten, veilig werken langs de weg, VCA cursus, werken met de bosmaaier en werken met de motorkettingzaag. Super gedaan, na de koffie trots aan iedereen tekst en uitleg geven over het onderhoud en werken met de motorkettingzaag. Arie heeft er zin in en gaat op zoek naar een nieuwe uitdagende baan. Namens ons allemaal gefeliciteerd !! 

eXcursie Wezo Zwolle
Zwolle 4 maart 2010
Eens een keer stuivertje wisselen, in plaats van werken in het bos samen met de mannen van de Wezo, vandaag een uitstapje naar het grotere werk. Ontvangst op de "buiten locatie" langs de dijk en na een korte inleiding van begeleider Wilfred naar de hoofd locatie. Een indrukwekkend ontvangst en na de intake door naar de diverse werkplaatsen om te kijken naar de afwisselende werkzaamheden. Grondige uitleg op de diverse afdelingen en indrukwekkende demonstraties in de metaalwerkplaats. Geïnteresseerd stelden de mannen vragen en kregen daarbij tekst en uitleg van de begeleider. Tussen de middag een uitgebreide lunch in de kantine en daarna terug naar de buiten locatie. Een pracht bedrijf.


 

Geslaagd !!....
Ommen 19 februari 2010
Als kleine jongens zo zenuwachtig waren we voor het motorkettingzaag eXamen in Ommen. Onder het strenge toezicht van docent Chris Potze van AOC de Groene Welle en Arie Peters van Staatsbosbeheer werden de deelnemers over en weer getest, om de beurt moesten we onze zaag kunsten laten zien en werden er vragen gesteld. In de middag werd op de voorzijde van de Landrover met zweet op het voorhoofd de theorie toets gemaakt en daarna sneuvelden er nog een aantal eiken bomen. Als slot opdracht de laatste bomen vellen en werden er 2 zware eiken met de lier van de Landrover weggetrokken omdat deze voor een onveilige situatie zorgden. Na een evaluatie viel het verlossende woord.... Tieme & Anno beiden geslaagd. 

Nieuwe Impact voertuig is multi functioneel
Staphorst 28 januari 2010
Als een ervaren chauffeur rijd Alfred met de Deutz Intrac door de bossen. Het nieuwe voertuig is overal inzetbaar en word al voor meerdere doeleinden gebruikt. Sneeuw schuiven, zware boomstammen slepen, paden schuiven in het honden losloop gebied, zaagwerkzaamheden, enz... Het groene gevaarte is aan de voor en achter zijde uitgerust met werklampen, een zware ketting & sleep materiaal, een zwaailicht en veiligheid verbindings apparatuur, zodat we in geval van nood elkaar kunnen oproepen. Voor de mannen een plezier om mee te werken. 

Toilet gebouw krijgt facelift
Staphorst 28 januari 2010
Met 2 man sterk word er momenteel door Staatsbosbeheer hard gewerkt aan de face lift van het oude toilet gebouw bij de recreatie vijver. De buiten zijde word voorzien van een nieuwe houten betimmering en dakrand en in de binnen zijde komt een nieuw RVS urinoir en wasbak met nieuwe kranen, nieuwe wc potten en een omkleed ruimte voor de bezoekers. Dus in het nieuwe seizoen kunnen we met een goed gevoel een bezoek brengen op nummer 100. 

eXplore op motorkettingzaag cursus
Ommen 24 december 2009
Afgelopen week is er olv. boswachter Arie Peters een motorkettingzaag cursus gestart, na een dag theorie lessen en kettingzaag onderhoud werden er 2 dagen in de praktijk gewerkt. Vakkundig werden de val kerven, spint snedes en breuklijnen bekeken en beoordeeld en konden de 11 deelnemers zich in buddy paren uitleven op een bosperceel in Ommen. Tussen de middag lekkere snert opwarmen tussen de auto's en genieten van de broodjes en gelijk in de middag weer verder met de zaagwerkzaamheden. Nu op voor het zaag examen. Dank aan Arie voor de begeleiding. 

Enorme pegels
Staphorst 18 december 2009
Ondanks de ellende op de Nederlandse wegen zorgt de sneeuw voor prachtige plaatjes in de Staphorster bossen, veel mensen trekken er op uit en genieten van de prachtige natuur. Naast de vele vetbollen voor de vogels bij het eXplore gebouw zijn er door de vorst enorme ijspegels onstaan en deze zorgen voor een schitterende aanblik. 

Vreemde verschijning in het bos
Punthorst 6 december 2009
Een "nieuwe" aanwinst en uitdagend project voor de winter maanden is onze Deutz Intrac uit 1972, een prachtige trekker om allerlei werkzaamheden mee uit te voeren, bomen slepen, het strand aanschuiven, illegaal gedumpt afval wegbrengen of gewoon brand hout op halen. Maar voorlopig eerst nog wat reparaties en knutsel werk voordat we met dit gekke apparaat op pad kunnen. We zijn als kleine jongens zo blij met deze vreemde Deutz trekker. 

eXplore in nieuw jasje
Staphorst 18 november 2009
De mannen van eXplore zijn in een nieuwe werkjas gestoken, want als er gewerkt word mogen we ook gezien worden...
De oude vertrouwde houthakkers jassen zijn aan de kant gegooid en zijn vervangen door mooie groen/zwarte gewatteerde en waterdichte jassen.
Impact trots op pad door de bossen van Staphorst en geen excuses meer om binnen te blijven bij slecht weer..... 

Honden losloop gebied
Meppel 13 november 2009
Na grondig overleg met Staatsbosbeheer en een aantal hondenbezitters uit de regio is men het eens geworden over de nieuwe locatie van het honden losloop gebied. Op dit moment word er door de mannen van eXplore hard gewerkt aan een nieuwe route dwars door de bossen van Staphorst. De route is afwisselend en begint reeds vorm aan te nemen, de afstand is rond de 4 km. zo'n 45 minuten tot 1 uur lopen. Met zagen, knipscharen, een trekker en een jeep en veel mankracht word een prachtige route gemaakt door de jungle van Staphorst. De route is tijdelijk gemarkeerd met rode paaltjes en er komen bankjes onderweg. Aan het begin van de JB Kanlaan is de parkeerplaats groter gemaakt en hier start de route, halverwege de route, vlak bij het Defensie terrein komt ook nog een uitbreiding van de parkeerplaats. Nieuwsgierig ?... ga gerust eens op pad met uw 4 voeter en wij houden u op de hoogte van de vorderingen. 

MensA te water
Meppel 10 augustus 2009
De dames en heren van MensA in Meppel konden zich in schrijven voor een kano tocht op de Reest. Onder begeleiding van de mannen van eXplore werd er een route gevaren naar molen "De Weerd"
Op het rustpunt werd er een pauze gehouden en werd er vanuit de rubberboot koffie geschonken. Op 25 augustus staat er een tocht naar Giethoorn met de rubberboten gepland. 

Verslag Normandië
Meppel 15 juli 2009
Het verslag van onze eXpeditie naar Normandië staat op de site.
Het is zeker de moeite waard, dus heb je even tijd ?? klik dan hier om het te lezen. 

Terug van de eXpeditie
Meppel 11 juni 2009
De eXpeditie was succesvol, na een periode van zo'n 2 weken zijn we weer veilig terug in Meppel.
We werden door een grote menigte ontvangen bij herberg Het Plein in Meppel.
De tocht is super verlopen en we hebben ons doel bereikt, onderweg veel dingen gezien en gedaan, maar de stranden in Normandië en de Amerikaanse begraafplaats hebben de meeste indruk op ons gemaakt.
Op dit moment word er gewerkt aan het reis verslag en zijn we de foto's aan het uitzoeken.
Op naar de volgende eXpeditie........
 

Vreemde Snuiters gesignaleerd...
Punthorst 25 april 2009
Rond de "schuur" van eXplore worden er Vreemde Snuiters waargenomen.
Achter in de loods word er druk gefreubelt, getimmerd en gelachen bij het ontstaan van de Snuiters.
Op verzoek maken de mannen van eXplore ze en de Snuiter word bij u thuis in de regio bezorgt.

De Vreemde Snuiters zijn vanaf € 12,50 te koop en de bijdrage gaat in onze eXpeditie pot. 

Schoonmaak actie in de Zwarte Dennen
Punthorst 21 maart 2009
Rond 10.00 is door de burgemeester van Staphorst de heer J.D. Alssema het start sein gegeven voor de grote schoonmaak actie in de Zwarte Dennen. De opkomst was groot, zo'n 50 kinderen gingen onderleiding van medewerkers van de Natuurbescherming en leden van de scouting uit Nieuwleusen op pad. Op diverse plaatsen speurden de kinderen gewapend met knijpers en vuilniszakken rond diverse parkeer plaatsen, langs de bosvijver en de bermen van de Koolhaarweg en de Vijverweg. Het resultaat was een aanhanger vol met matrassen, een televisie, bier flessen en plastic en papier rommel. Na afloop kregen de enthousiaste deelnemers op de Impact locatie drinken en een broodje.
Een succesvolle zonnige dag. 

Ooievaars geland.....
De Wijk 18 maart 2009
Van de bewoners van het appartementen complex De Wijckhorst kreeg ik het bericht dat na veel geruzie de ooievaars zijn geland op de 2 pas geplaatste nesten. Sinds er kappen op de schoorstenen van het appartementen complex waren geplaatst vlogen de ooievaars verdwaast rond. De bewoners komen nu tot rust......nu de ooievaars nog. 

Nationale boomplantdag
Staphorst 18 maart 2009
Ongeveer 200 leerlingen uit de regio Staphorst en omstreken hebben deelgenomen aan de nationale boomplantdag 2009, uit alle windrichtingen kwamen de kinderen van diverse scholen aangefietst en na een grondige uitleg in het gebouw van Natuurbescherming liepen de kinderen de rode route en kregen daarna uit handen van vrijwilligers van Staatsbosbeheer de jonge aanplant en een schep aangereikt. Na het planten van de jonge aanwas was er gelegenheid om chocolade melk te drinken en konden de kinderen de route vervolgen.
De mannen van eXplore hadden s' morgensvroeg de vlaggenmasten geplaatst en zorgde voor de hand & span diensten gedurende de dag.


 

Ooievaarsnest geplaatst
Rouveen 25 februari 2009
Op verzoek van Staatsbosbeheer is er vandaag een nieuw ooievaars nest geplaatst in het natuurgebied "de Olde Maten" bij de Veldschuur in Rouveen. Afgelopen dagen hebben we keihard gewerkt om deze klus voor te bereiden en uiteindelijk te klaren. 

Vandaag werd om 14.00 na een korte toespraak van boswachter Johan Dammers onder toeziend oog van een aantal genodigden het nest ceremonieel geplaatst en afgewerkt.
Nu maar afwachten op de eerste verkennings vluchten van de ooievaars. Koek & Sopie in de Zwarte Dennen
Donderdag 8 januari 2009
Er is vandaag met man en macht gewerkt om de ijsbaan van de Zwarte Dennen in Staphorst sneeuw vrij te maken.
Gewapend met scheppen, harken en bezems zijn alle ijsblokken van het ijs afgebikt en is de baan geveegd,
tevens is er een kleine baan voor de kinderen schoon gemaakt.
Tijdens de pauze werden de harde werkers beloond met koffie, broodjes en warme worst.
Ruim 100 leerlingen van Stad & Esch uit Meppel namen de baan in gebruik. 

De mannen van eXplore bewapend met scheppen, harken en bezems